Pavlik napisał:
Zdeny60 napisał:
https://www.novinky.cz/krimi/411275-srazku-aut-na-trinecku-neprezila-devitileta-divka.htmlVčerejší příspěvek se mi neuložil, ale dneškem s tebou knčím, prostě jis demagog a nechceš přijmout obecný fakt, že na silnicicíh zahyne nejvíce lidí díky nikoliv důchodcům, ale mladé věkové kategorii, už jen proto, že mladých jezdí nejvíce (mladé jest u mě do 35 let).
Proč mi opět vkládáš do úst něco, co jsem nenapsal - kde píšu, že důchodci jsou "nejvražednější" skupinou na silnici?? Ano, mladých (dle tvé definice) zahyne na silnici nejvíc - také jak sám přiznáváš nejvíc jezdí = statistické překvapení se nekoná. Měl by sis ale ty své statistiky od Besipu lépe prostudovat, když je používáš jako argumenty, hovoří totiž proti tobě. Staří a zkušení (praxe nad 35let) způsobují nejvyšší počet smrtelných nehod (strana 7), a od 54 roku věku počet zaviněných nehod kontinuálně stoupá (strana 5) což jen potvrzuje moje slova, že mladí se naučí ale staří se už jen zhoršují - což se tedy statisticky vzato týká i tebe
.
Pánové, letmo jsem zkoušel statistiky prostudovat, ale nenašel jsem žádnou rozumnou, která by dávala do souvislosti věk a roční nájezd km, což je podle mě dost směrodatný údaj. Hledal jsem zaviněné nehody s usmrcením pode věkových kategorií, přičemž kategorie 64+ mi přijde jako zavádějící, protože to skrývá i řidiče, kterým je přes 80. Kupříkladu tchán má 77 a řídí velmi dobře, ale v tomto věku je to silně individuální.
Nicméně se objevují samostatné kategorie 18-20 a 21-24, což ukazuje, že je účelnější statisticky spíše diferencovat věk mladých lidí, než starších.
Ideální by pak byla statistika zaviněných nehod dle věku s rozlišením, kde přišel o život pouze řidič a kde s sebou vzal ještě někoho dalšího. To je mravenčí práce tohle vyzobat. Jediné, co jsem našel je, že v roce 2015 přišlo o život při nehodách cca 600 lidí a z toho 50 byli z kategorie 64+, kteří byli zároveň viníci, ale protože tam nejsou ty kilometry, tak to nic moc neříká, tedy alespoň ne mně.
Ještě by se to dalo vztáhnout k počtu registrovaných řidičů v dané kategorii, to by taky mohl být ukazatel.
A moje zkušenosti jsou následující:
Pokud auto přede mnou jede divně tak:
- je to skutečně senior, typicky s kloboukem
- je to žena středního věku a starší (někdy skutečně nevyzpytatelné reakce)
- řidič/ka drží mobil (většinou mladý popřípadě ve středním věku)
- ty ožralé/zfetované bohužel zvenčí nepoznám
A "jede divně" bych definoval jako:
- kolísání rychlosti
- kličkování / jízda po prostředku
- bezdůvodně pomalá jízda
- nedání přednosti v jízdě
- špatné řazení v pruzích
- nepoužívání blinkrů