anonym napisał:
pan Hrdlička a jeho tým opět nezklamal. Pomluvit jedničkovou octavku, a na závěr, ačkoliv se jej na to ve článku vůbec nikdo neptal, doporučit focuse (to opravdu ale opravdu nechápu proč), a astru.
Na to je jednoduché vysvětlení. Autoři nemohou mít dlouholeté zkušenosti s vlastnictvím všech vozů, to prostě není možné, tak píšou jen na základě krátkodobých zkušeností. Kdyby však na takové články reagovali lidé s dlouhodobými zkušenostmi s danými vozy, pak by se člověk mohl dozvědět více relevantních faktů. Jenže se naneštěstí jich chytají pouze AntiŠkoda pomlouvači, případně Škodafans.
Já vlastním Focus již devět let, kamarád má OI zhruba stejnou dobu. Mám najeto asi 150 tisíc km, on asi o 100 tisíc víc. A musím uznat, že jeho Octavia je po těch letech v daleko lepším stavu. Zejména její interiér je stále perfektní, můj Focus už příšerně vrže. Dále mi dost často odchází stabilizátory, on tyto problémy téměř neřeší. A takhle bych mohl ve výčtu drobných závad pokračovat...
Celkově mohu konstatovat, že obě auta netrpí žádnými velkými problémy, nicméně Octavia je prostě daleko lepší, pokud jde o dílenské zpracování a zejména je po letech provozu v zachovalejším stavu. Focus má své výhody, mezi než patří lepší podvozek nebo více místa na zadních sedadlech, ale korektní je přiznat, že svým zpracováním může Škodovce docela závidět.
Co jsem viděl druhou generaci Focuse a OII, tam je rozdíl snad ještě markantnější, čili člověk si musí vybrat, co preferuje. Pokud kvalitu srovnatelnou se střední třídou, je nepochybně lepší volbou Octavia. Pokud má řidič srdce sportovce, je lepší sáhnout po Focusu.