Cztwartek 12.03.2009 11:23,
Motor a řazení
Já mám Mondeo 2001, motor 2.0 benzín s manuální převodovkou.
Přirovnat zvuk toho motoru k turbodieslu mi přijde hodně, ale opravdu hodně, nadsazené. Přiznám rovnou, že v tomto voze s motorem TDCi ani TDDi jsem nejel, znám jejich zvuk jen zvenku. Tam je ten rozdíl velmi citelný, uvnitř je možná odhlučnění slušné, takže to neporovnám. Nicméně - pokud jezdím po městě, tak se motor pohybuje kolem 2000 otáček a to o něm takřka nevím. Když zrychluju a dostávám se do vyšších otáček, tak je zvuk takový nestandardní, je to takové "vrnění", které až na 4000 otáček začíná nabývat opravdového tónu dvoulitru vytočeného do otáček. Ale klapání dieslu to nepřipomíná ani omylem jak hlasitostí, tak celkovým vyzněním. Jediná věc, která mi přijde zvenčí hlučnější, je cvakání vstřiků na volnoběh, které je slyšitelnější zejména v zimě (to je možná problém pisatele recenze). To je ale věc, která je slyšet zvenku, zejména když je zvedlá kapota, dovnitř to nedoléhá. A ani tak to není ani polovina hluku proti dieslu jedoucímu na volnoběh.
Hlučnost vstřiků rostla v zimě i u Mondea 1993 motor 1.8, které jsem měl předtím, ale v létě zejména po zahřátí byl motor velmi tichý a pokud jste nebyli vysloveně v pustině, tak se mohlo stát, že na volnoběh vedle auta jste nezaznamenali, že motor běží. Tento dojem jsem neměl jen já, ale i můj automechanik.
Řazení má svá specifika. Konkrétně u mého vozu se stává, že se mi nepodaří dorazit jedničku napoprvé (jeden ze tří případů). Tedy nedorážím ji násilím, jen prostě pákou vyskočím do neutrálu a znovu ji posunu do jedničky. Někdy zacvakne napoprvé, ale je to loterie. Proto si při čekání na červené jedničku předřadím a přestože ji pak třeba zase vyřadím abych nestál na spojce, při dalším řazení tam spadne skoro sama. Pokud na toto zapomenu, tak při spěchu ji tam větší silou strčím napoprvé. Ostatní rychlosti tam padají skoro samy a třeba ze trojky na čtyřku páku posunuju doslova prstíčkem. Tato lehkost je pak poznat, když mi občas (jednou za týden, možná za měsíc) nezapadne prstíčkem trojka a rychlost vyskočí. Ael to je opravdu vzácné a nebral bych to jako problém. Ostatní rychlosti problém nemají.
Jsem z Brna a myslím, že mufik.martin taky, tak se klidně můžem sejít a auta porovnat.
reagować