Jezdil jsem 3 roky Formanem (1,3 BMM 50 kW), tj. hranatá verze Felicie (nebo Felicie před faceliftem, jak chcete
, neměl jsem s ním vážnější problém (měnil jsem homokinetickej kloub-rachtal, ale stát mě nenechal, a pak 2 čepy - jeden na spodku ramena byl původní - měnil se při 260 tkm), stříkačka je perfektní motor co se výdrže a také spotřeby týče, průměr kolem 6,5 l/100 km, Slovensko se dalo ve dvou zajet kolem 5. Byl původem z Rakouska (možná lepší díly, nevím) a teď měl 265 tkm, olej nežral.
Nedávno jsem ho vyměnil (koroze se bohužel nevyhne žádnému Fa/Fo/Fe - já měl už lemy zralé na výměnu, ale zase spodek, podběhy, prahy byly OK) za VW Golf Variant 1,9 TD, najeto 320 tkm, ale posledních 100 tkm znám jeho historii, a můžu s klidným svědomím říct, že ač je golf už na dnešní dobu starej, tak prostě proti Feldě je někde jinde, všechno je masivnější a i pocit při jízdě je jinej, je to prostě vyspělejší auto, a i když je relativně "moderní", přesto doporučuju kupovat golfa raději bez všech serepetiček jako el. okna apod. protože je to pak akorát zdrojem problémů, např. ty okna u golfa jsou známá věc, klima už taky nemusí fungovat tak jak má..Každopádně oproti Fa/Fo/Fe máš masivnější a korozi odolnější auto, a hlavně co si myslím, že i bezpečnější..a tím nemyslím jen airbag a ABS (to už se dá u Filcky 1,6 taky vidět, stejně jako posilovač).
Jinak Golf je primitivní auto, a ceny dílů mě až překvapily jak jsou nízké, sice jsem nic ještě nekupoval, ale např. blatník nový za 800, maska za 200, lízátko 2*180, apod. kraviny který se nejčastějc rozbíjí, světla apod. věci se dají sehnat za pár šupů na vrakáčích nebo na různých klubech..
Jinak když to shrnu, doporučuju Golfa, je to technicky vyspělejší a bezpečnější (ve srovnání s Feldou) auto, které je na servis jen o málo dražší (Felda už je na servis taky mírně dražší než třeba favorit), plechy na golfu jsou silnější a rozhodně tolik nekorodují jako Feldy. Motory TDi jsou držáky (já mám TD, a např. turbo odešlo těsně před tím, než jsem ho koupil, tedy někdy při 318 tis. km, a dá se sehnat za 2-4 tis. Kč, rozvody mě stály 3 tis. Kč, ale dají se udělat i levnějc, materiál na to stojí asi 1400 Kč). Jinak golf na vnitřní prostor bych řekl téměř žádný rozdíl (subjektivně)..