Ja nerikam ze Passat je špatné auto, určitě je pravda co píšete. Pravda je ta, že záleží na kusu, ojeté auto je vždy loterie, buď máte štěstí nebo smůlu.
Ale já mám Mondeo 2001 85kW (najeto přes 250tis.) jezdí skoro denně, každou zimu, a interiér jako nový, níkde nic nevrže, nedrnčí, ani náznak nějakýho opotřebení. S korozí žádný problém, a podvozek jak je známo u fordů...precizní. Má daleko větší výdrž neř u Passatů (hlavně ta přední náprava). Nedávno sem měl auto na technické, automechanik který mi auto připravoval a byl tam s ním, tak byl v totálním úžasu jak po těch letech a najetých km je podvozek, dle jeho slov "jako nový" a chlápci na technické potvrdili a jen zírali, absolutně bez vůlí, vše původní.
Podvozek a vlastně celé auto má všechno původní!!! Samozřejmě kromě tlumičů, brzd a dalšího spotřebního materiálu. Nemusel jsem jěště vůbec nic měnit, nic investovat, jen jezdí a jezdím!!!
A motor šlapě úžasně, tankuju jen Shell, občas Benzina a na zimu aditivum VIF. Motor jsem nechal načipovat a paráda. Je to velice rychlé, komfortní a zábavné auto. Jezdím i s auty VW a škoda a nedá se to srovnat. Co se týče kvality podvozku, naladění, komunikativnosti řízení..je Ford o třídu výše! V mondeu r.v.1998 jsem měl z jízdních vlastností daleko lepší pocit než v Passatu 2004.
Takže neříkám že Passat je špatný..to ne, je to dobré auto a záleží co člověk preferuje u auta. Jen je naprosto neopodstatněné to jeho nadřazování nad konkurenci (jak se pán ptá na poměr cena/výkon ...tak u Passatu nic moc, a o Octavkách ani nemluvím..nechutně předražené)
Prostě popravdě lidé co znám jsou s Mondei max. spokojeni a znám lidi kteří dřív o fordech nijak nepřemýšleli a pořídili si mondeo, zamilovali se a dodnes nelitují, už nechtějí nic jiného. A žádný z nich neměl tolik investic jako ti co mají Passaty, ti opravdu měnili už kde co, a stalo se jim už, že s Passatem zůstali někde trčet protože prostě přestal jet, skrz nějakou poruchu.
Mondeo mělo problém akorát se vstřiky a to jen první TDCi, s Faceliftem vyřešeno a pokud člověk lije solidní naftu a stará se trochu tak není problém (takže no problem u modelů od r.v. 2004), samozřejmě nevíte jak se předchozí majitel k tomu choval.
Takže co se týče spolehlivosti tak rozhodně si nemají tyto dvě auta co vyčítat, nedá se říct že by jedno nebo druhý bylo lepší, holt starší diesel s nalítanýma km, člověk musí aji počítat že něco může investovat.
A pokud pán ocení lepší jízdní vlastnosti, komunikativnější řízení, možnost užít si sportovnější jízdu tak Mondeo jasná volba!!! Dokáže být jak rychlý pohodlný dálniční expres tak velice zábavné auto v kopcovitých okreskách, jehoz limity podvozku jsou daleko za limity řidiče