anonym napisał:
Petr Varadi
Dobrý den,
souhlasím s Vámi v tom, že největší úspory je schopen docílit sám řidič svým stylem jízdy a předvídáním.
Rozdíl zhruba jednoho litru ve spotřebě jsem myslel tak, že údaj uváděný výrobcem, tj. 5,9l v kombinovaném režimu je nutno brát s rezervou a tudíž i při této rezervě je spotřeba stále ještě o přibližně litr vyšší, než by měla být. Za udělení Nobelovy ceny tímto děkuji
Co se týče tlaku v pneumatikách: údaj od výrobce je pochopitelně směrodatný (a mimochodem nebude ...
Ano, když doporučíte údaj tlaku v kolech 2,1 resp. 2,3 baru, tak se strefíte do 90% automobilů, nicméně u mnohých půjde o spodní hranici tlaku. U mého Mondea je např. rozptyl tlaku na zadních kolech 0,8 baru, což je poměrně hodně a právě z toho důvodu se domnívám, že je lepší radou použití horní hodnoty rozptylu od výrobce (doporučuje se při větším zatížení nebo pro cestování na dálnici) nežli udat paušální hodnotu, byť v intervalu předepsaných tlaků leží.
Co se týká spotřeby, tak jsem provozoval 3 ojetá auta a všechna měla za mého provozování kombinovanou spotřebu buď rovnu nebo nižší, než jsou hodnoty doporučené výrobcem. A to byla auta, která už přede mnou někdo měl, čili je nějak zajel a provozoval. Kadetta si nepamatuju, ale s Vectrou A jsem jezdil za 7,6 (výrobce to předepisuje) a s Mondeem jezdím za 9 (výrobce předepisuje 9,8), takže rozhodně nemohu potvrdit obecně opakované, že se musí k hodnotám výrobce něco přidat. A ty moje hodnoty neznamenají, že se po silnicích ploužím, jezdím prostě normálně, ale s ohledem na ekonomiku provozu, třeba když je venku 15°C, tak nepouštím kompresor klimatizace, protože mi to přijde zbytečné.
A také se vrátím ještě k vlivu hmotnosti. Pokud jedu určitou trasu sám, tak ji jezdím za 8 litrů/100, ale pokud jedu s rodinou a krámama, což je dobrých 150 kg navrch (žena, děti, sedačky kočárek, kabele, prostě krámy), tak nemohu potvrdit, že by se mi spotřeba tak drasticky zvedla (podle Vaší kalkulace skoro o 10%). Možná bude lehce vyšší, možná v řádu jednotlivých desetin. To puštěnou klimatizaci pocítím více. Ovšem souhlasím s tím, že slabší motor bude na tyto excesy daleko citlivější.