David V napisał:
To je právě ono. Takto vedená ekologická politika tento stav nezmění. V prvé řadě jde o vyložené házení klacků pod nohy v podobě eko daně podle emisní normy, kdy by se trh s těm nejstaršími auty přirozeně omlazoval sám, ale takhle vlastně úplně zamrzl. A šrotovné je nesmyslné úplně, o tom už je nahoře zmínka.
Údaj o porovnání jednoho auta s 10000 jinými bych takto, jak je napsaný zpochybnil. Chybí mi rozpoložkované škodliviny (CO, HC, NOx, SOx, prach).
Že jsou stará auta všem tak trnem v oku. S...
Nechce se mi to teď hledat, ale myslím, že nějaký test byl loni, nebo předloni a nebyla to 120, ale favorit s najetými 270 tis. km s motorem těsně před smrtí, ony škodliviny bylo NOx (násobky to byly, ale 10 tis? ), jinak prošel v ostatních emisích s odřenými slechy (NE EU emisemi, ale platnými v době výroby). Ale o tom to není. Já úplně vidím dva důchodce z podkrkonošské chaloupky, kteří se svou 120 LS najedou 2000 km za rok jednou dvakrát za měsíc na nákupy, jak si jsou koupit novou fabii 1,2 ejčtýpý, protože proto (šrotovný, fuj emise atd.). Napadne sníh a děda bude vejrat, jak nevyjede kopec k chaloupce, zjistí, že ten krám musí servisovat za těžký doochodcovský háky v autorizované zlodějské zelenošedé boudě a jediné čím si polepšil, bude radost páně Jahna a státu, který si umaže miliontinu za desetinnou čárkou v průměrném věku plechovek v CZ. Bába s dědkem budou šetřit každou korunu, budou místo kvalitních potravin, na které měli předtím, cpát do žaludku sojovoemulgátorové náhražky potravin a chcípnou dřív na alzhajmra a rakovinu žaludku. Dědek, místo dříví z lesa, na které již nemá prachy, bude topit vším, co najde při ruce (petkama, botama, lejstrama ze škofinu , mechem a vším, co najde v kontejneru na tříděný odpad s nápisem plasty) a přispěje tím opětovně ekologii. Ano děti, tím že si dědek s bábou koupili nový ekologický vůz si výrazně polepšili v kvalitě života protože mají mnohem méně peněz a nechávají radostný odkaz budoucím generacím, jak všechno jde když se .... to nařídí a ustanoví. Cililink, a emisním povolenkám je začátek, rozumu je konec. Příští pohádka bude, jak sedlák v kupované šunce kousek masa našel a nahlásil to sprasovatelskému průmyslu a státnímu dozorubuzeru, aby se to už nestalo a šunka zase dále chutnala jak rozmočené noviny...