Jindra napisał:
Živě se tu diskutuje o C5, taky se mi zamlouvá a chtěl bych ji s automatickou převodovkou. Máte s tím někdo zkušenosti ? Jak jsou na tom tyto převodovky se spolehlivostí?
Dovolím si tvrdit, že s tímto modelem mám nej- zkušenosti já. Koupila jsem si první C5 (teď mám po faceliftu verzi s V6) hned jako novinku a tu "nej-" verzi 2.2 HDi Exclusive automat. Sice byl "jen" 4stupňový, ale "utáhl" cokoliv (pravda nový 6ti stupňový Aisin používaný po faceliftu je lepší, ale v reálu je "lepší" spíše na spotřebu, na "zátah" naprosto v "poho". S autem jsem najezdila přes 150.000 km a krom "bubostí" typu elektrického okénka které sjelo dolů, ale kterému se pak nechtělo nahoru - pohoda (to okénko přivolaný servis vyřešil tak během 60ti vteřin odpojením připojením baterky - prostě "reset" na PC). Co se motoru týče mohu "pět" jen chválu, alpské silničky v "šílených" nadmořských výškách i dálniční provoz - s totální samozřejmostí - umí "plout" nejen 200 km/h, ale i 200 km za hodinu! Vždy v klidu a pohodě - konstrukce motoru je příjemně "předimenzovaná", 2 vyvažovací hřídele úspěšně navozují pocit šestiválečku a reálná spotřeba někde kolem 8 litrů (při těch "letech" dálnicí vyšší, ale ne až tak o moc!).
Motor získal spousty ocenění, včetně dvou nejvyšších - převodovka při běžném doporučeném servisu (intervaly byly 20.000 km - pokud si vzpomínám) naprosto ok - znám člověka s téměř 300 t. - samozřejmě záleží asi na kusu a jak se bývalý majitel(é) choval, ale tenhle model (Citroën C5 2.2 HDi) patří v posledních letech k tomu naprosto NEJ- co z líhně francouzské mírně avantgardní firmy vyšlo.
Příjemným bonusem je velmi slušná výbava, kterou k tomuto motoru "dostanete", bezpečnost je výborná.
Po faceliftu se ještě chvíli dodávala původní verze motoru, 2.2 HDi Biturbo dorazil až asi o rok později - to je ale (asi) jiná kapitola ...
PS: Měla jsem možnost vyzkoušet hodně (většinu) vozů střední třídy a na delší a dálkové trasy C5 jen těžko hledá soupeře, stejně jako laiky spíše podceňovaný, odborníky naopak světovým motorem roku (v kategorii do 2,5 litru) opakovaně oceněný.