typek napisał:
ehrmmm. Copa je na Golfu übermensch proti například ceedu? nebo Vám skutečně připadne, že árijec skutečně nabízí uživateli kromě německého ega něco extra navíc funkčního za třetinu až polovinu ceny navíc? Přesvědčte mě a vynechte měkčené plasty, nedefinovatelnou uživatelskou příjemnost a padnoucí volant.....
Sice s tebou souhlasím. Ale zkus se na věc podívat i zcela jinýma očima.
Golf nestojí v určitých výbavách a motorizacích tolik.
Navíc i drahé (či předražené) verze nacházejí své zákazníky. A ti jsou ochotni platit za onu přidanou hodnotu. A to nemusí být nutně jen nějaká materialistická vlastnost.
S vozem si chtě nechtě kupuješ i image (mir ist es absolut egal) a někomu na tom záleží. Někdo je ochoten platit za vyšší zůstatkovou hodnotu pro prodej (co na tom, že je nesrovnatelně vyšší riziko krádeže), někdo zase za onu nespecifikovatelnou uživatelskou přívětivost (já bych to nazval ergonomie a tou i podle mě Gof vyniká).
Zkrátka si nemyslím, že by Golf byl předražený ve smyslu napsaném výš, neboť prodává se dobře i se svojí cenou. Že v pojetí vozu value for money ztrácí, je věcí jinou.
Prostě z pohledu prodávajícího předražený rozhodně není, z pohledu kupujícího v některých motorizacích a výbavách notně předražený je.