Ahoj, za mě jsou ben. motory u Yarisu natolik povedené, že bych se dieslu vyhnul obloukem. Nejen pro větší servisní náročnost, ale pro malé ušetření na spořebě. Yaris není těžký a tak ben. motor nemá moc práce s takovým vozem.
Co bych ale zvážil je pohodlí. Na delší trasy menší vůz není úplně nejlepší volba, protože vše je trochu dělané "na město", včetně sedadel, odhlučnění a pod - tj. šetří se
Malé auto na velký nájezd km hmm, to bych zkusil mírně ojeté VW Polo 2019+ 1.0 TSI nebo nový Renault Clio 1.0Tce - vozy, které nabízejí skvělé pohodlí, dobré odhlučnění + až prémiově působící interiér.
Za mě ale bych svou manželku na dlouhé trasy posadil minimálně do VW Golf VII 1.0 TSI 85kw nebo 1.2 TSI 81kw
Tohle auto už umí zachránit život i pří těžké havárii a také zvládá i horší podmínky na vozovce(silný vítr, sníh, silný déšť atd..).
Abych tady nevypadal jako teoretik. Jednu dobu jsem jako konzultant jezdil až 40tis.km ročně po ČR, převážně dálnice a opravdu rozhodují detaily v sedadlech, posedu, hlučnosti, jak moc je člověk při dlouhé jízdě unavený a tedy i pozorný. Yaris je skvělé auto, ale ne na dlouhé časté cesty.