beast_regards napisał:
Ještě ohledně záruky a dostupnosti servisu - jestli s tím má někdo zkušenostiUplatňuje se záruka na závady které zjistil a opravil jiný autoservis než ten který patří prodejci? Tedy příklad - Koupím auto v Ostravě.Po najetí x kilometrů dám auto k servisní prohlídce k autorizovanému servisu v Orlové.Ti zjistí nějakou závadu, opraví ji, mne předloží protokol a budou chtít zaplatit.Mohu jít za prodejcem v Ostravě s t ím, že našli tu či onu závadu a chtít proplatit opravu? Nebo musím do Ostravy do servisu který patří prodejci a oni musí zjistit závadu aby na to šla uplatnit záruka?
Pokud je to autorizovaný (a tudíž smluvní) servis dané značky, tak si náklady na práci a díly záruční opravy vyúčtuje se značkou a zákazník odjede bez jakýchkoliv svých výdajů. Pozor ale na záměnu autorizovaného a specializovaného servisu. To, že se nějaký servis specializuje na nějakou značku, ještě neznamená, že je autorizovaný.
Jiná věc jsou servisní prohlídky v určitém intervalu, kterými výrobci aut zpravidla záruku podmiňují. Servisní prohlídku může na takzvanou blokovou výjimku provádět jakýkoliv servis, který dodrží výrobcem předepsané technologické postupy a spotřební materiál (olej, filtry apod.). Pokud je prohlídka takto správně provedena i mimo autorizovaný servis, nemůže to být důvodem k odmítnutí reklamace. Reklamace se ale uplatňuje v autorizované síti. Záruka nad dva roky je ovšem zpravidla řešena jiným mechanizmem, v podstatě nějakým "pojištěním", a tam už je nutné si nastudovat konkrétní podmínky dané značky.
Potud teorie. Zkušenost a servisní knížka Fordu před 10 roky pravila, že záruční opravy lze uplatnit ve kterémkoliv autorizovaném servisu ve 14 evropských zemích. Realita je taková, že mimo nějaké drobnosti mě s vážnými věcmi vyháněli tam, kde jsem auto koupil - poprodejní služby a přístup byly tak tragické (vč. centrálního zastoupení pro ČR), že nic od Fordu už mi nikdy nesmí do baráku. Ale vyplynulo z toho, že je prostě jednodušší (a i tak to nemusí vést k úspěchu) reklamovat vady tam, kde se auto koupilo, bez ohledu na hustotu autorizované servisní sítě.