Piątek 11.11.2005 10:43,
moje zkušenost...
... s benzínovou 1.6i oktávkou je velmi dobrá, co se týká motoru. Spolehlivost ostatních součástí zde uvádět nebudu. Měl jsem možnost dlouhodobě jezdit i s passatem 1.9 tdi 81 kW, takže myslím, že mohu trochu srovnávat. U dieslů mě osobně vadí hrubší chod a klapání, ale jak se ohřeje, tak jede pěkně. Je to spíš motor pro delší cesty a dálnice, kde se drží ve středních otáčkách a není skoro slyšet. Vadí mi na něm jeho obhroublé chování, zejména ve městě je popojíždění s ním na prd. Rozjet se na dvojku je skoro nemožné. V tomto má výhodu benzínová 1.6 která se podle mě chová docela příjemně a tiše, na dálnici se s ní dát jet v pohodě 170 aniž bych měl pocit, že mi proletí klikovka da kabiny. Má nevýhodu v nízkém kroutícím momentu, když je auto naloženo musí se hodně vytáčet a tím stoupá spotřeba. Octavia je docela velké a těžké (na svou kategorii) auto, takže dynamika tomu odpovídá, na druhou stranu , když se rozjede, tak si sviští vysokou rychlostí poměrně bez problémů , za což může i dobrá aerodynamika, jak psal p. Vaculík.
Myslím tedy, že záleží na využívání a provozu vozidla: jestliže jezdíte spíše po dálnicích nebo s plnou bagáží na delší cesty, vyplatí se diesel. V případě častějších kratších cest nebo jízdy sólo bych se přiklonil k benzínu.
P.S: moje spotřeba s Octavií 1.6i se pohybuje na delších cestách kolem 7 litrů, s naftovým passatem 5,5 l , takže takový rozdíl to není.
reagować