anonym napisał:
A co mondeo? V TDDi se jich da za tudle cenu sehnat hodne, a nasel by se i nejakej benzin. Uroven interieru je daleko lepsi nez focus, TDDi je sice zastaralej, ale spolehlivej motor, o prostoru nemluve....
Matyas
Já to jako Mondeista chtěl napsat, ale jsem rád, že s tím přišel někdo jiný.
Mondeo kombi od roku 2001 je k mání za ty samé prachy a i míň, za 220 tisíc se dá sehnat už rok 2003. Místa je v něm královsky i na zadních sedadlech (v hatchbacku nebo sedanu je to trochu horší, ale pořád lepší než 206 nebo Golf). S diesly zkušenosti nemám, ale benzíny jsou spolehlivé, rozvody jsou řetězem, což taky ušetří na údržbě. Spotřeba je samozřejmě vyšší, ale na ty rozměry to není katastrofa - s dvoulitrem jezdím ve městě za 10 mimo město a dállnice i za 7 a to se neloudám, limity dodržuju, zrychlení si vychutnávám. Nejslabší 1.8 bude na kombík asi relativně málo, ta silnější by už mohla uspokojit. Dvoulitr je výbornej a spotřebu má stejnou.
Ceny dílů jsou taky kapitola sama o sobě - známý servisák měnil váhu vzduchu na Octavii 1.6 - za 7200, levněji nesehnal, plastový výlisek značka Hitachi, výrobní náklady možná 100 korun. Když jsem měnil váhu vzduchu na Mondeu 1.8 z roku 1993, za 3500 jsem koupil originál od Fordu, rozměrově stejné, ale ta trubka byla hliníková a uvnitř to nebylo zdaleka tak choulostivé (čidlo hezky kryté, aby nedošlo tak snadno k poškození).