Pavlik napisał:
To samozřejmě můžeš, ale mě osobně se to nevyplatí. Na popud ze strany Typka jsem hledal za kolik se dá koupit olej do mého modusu na netu - nejméně jsem našel za 1450,- a filtr za 275,- bez poštovného (cca 120,-). Takže bych zaplatil víc než v tom servisu a ještě bych strávil čas hledáním - ušetřil bych takzvaně za každou cenu.....
Neříkám, že jinde to nefunguje jinak a tam to může být finančně zajímavé. Podle mě ale platí, že kdo si kupuje modernější novější auta a počítá s jejich servisován...
Probůh, co je tam potřeba za speciální olej? Já mám na 24-ventilovém motoru s hydraulickým napínákem a hydraulickými zdvihátky předepsané výměny po 20 tkm a olej Valvoline s předepsanou specifikací WSS-M2C 913/A,B mě stojí cca 1250 Kč i s filtrem, ale pozor kupuji ho 7 litrů, protože 5,5 l je náplň a 1,5 l musím za ten rok dolít.
Ovšem je pravda, že s novým autem je člověk tak trochu otrokem. Třeba konkrétně Škodě určitě nedám ani korunu. Kamarád od nich koupil na podzim Octavii s motorem TSi. Protože má auto soukromé, tak mu na něm záleží a rozhodl se u tohoto ještě neprověřeného motoru s turbem vyměnit první olej dříve a ještě měl tu drzost si přinést vlastní, ale naprosto stejný, který tam lije servis Škoda (za 800 Kč/litr - jsou to zloději, olej na netu stojí cca 250 Kč/l). Vyhodili ho! Napsal do Škody, jestli může vyměnit olej dříve a jestli může použít stejný olej, ale vlastní. Odpověděli mu, že ztratí záruku. Na to můžu napsat jediné: ve Škodě pracuje asi banda kreténů. Nakonec to vyměnil někde v nějakým servisu a do knížky to psát nenechal. Vlk se nažral a koza je celá.
A k speciálnímu nářadí: Mám na olejové vaě zcela atypický šroub, na který potřebuji speciální nesehnatelný klíč velikosti 15 a filtr se šroubuje ručně. Kupuji filtr Fram s protiskluzovou povrchovou úpravou, což při výměnách oceňuji. Trvá mi to 1/2 hodiny a ještě si prohlídnu motor ze spodu včetně svodů, a tak. Má to pro mě větší cenu, než mi to za peníze udělá servis. To, že někomu utíká výdělek za něco, co si lépe obstarám sám, mě naprosto nezajímá.