Pavlik napisał:
Jako majitel a řidič silnější motorky si dovolím trvdit, že minimálně v čechách by větší míra dodržování pravidel za strany řidičů motorek nic nezměnila. Češi jsou totiž z velké části závistiví a namachrovaní blbci, žijící dle hesla "soused má kozu, bože dej ať mu chcípne". Nedej bože když se kolonou aut stojících na červenou krokem proplétá motorka, nebo v klidu předjedu nějaké kouřící TDI. Čerstvá zkušenost - minulý týden se jeden předjetý "také řidič" seatu TDI tak vžil do toho, že mi předje...
Petr-Tipcars: Za celou poměrně dlouhou dobu, co řídím, se mi naštěstí ještě nestalo, že by mne řidič motorky zásadněji ohrozil. V rámci rodiny nedávno jeden motorkář nedal přednost při vjezdu na hlavní silnici takovým způsobem, že prý to bylo o fous a plné ruce a nohy práce. V rámci doslechu nedávno jeden motorkář ujížděl po městě před PČR, předjížděl několik aut najednou a bohužel jedno z těch aut už zahájilo odbočování, což řidiči vzhledem k rychlosti motorkáře nelze asi ani vyčítat, nemohl ho asi dost dobře stihnout vidět. Motorkář bohužel zemřel v nemocnici, řidič byl lehce zraněný. Problém je třeba jiný případ z doslechu, kdy řidič dodávky přejížděl hlavní silnici v obci, rozhlédl se, vjel na silnici, prásk, rána, najednou byl otočený o 180stupňů a došlo mu, že je něco špatně. Špatně byl motorkář, který si to podle PČR šinul obcí minimálně 150-160. Vtipné je, že řidič dodávky byl obviněný a pokud se nepletu i odsouzený, aniž by měl šanci toho motorkáře vůbec spatřit. Obecně je jednoduché nadávat na motorkáře, ale když je jakožto řidič "plechovky" tzn. nesrovnatelně méně zranitelný přijmete za součást provozu, tak nepotřebujete, aby něco "více dodržovali". V praxi jde o to, hlídat si, jestli mne už nepředjíždí motorka, když chci předjíždět já, jestli když odbočuji o tom ten za mnou ví atd...Což člověk musí dělat stejně. Občas by se mohli v nepřehledných zatáčkách držet ve svém pruhu. Občas by nemuseli jezdit 200, když na to ta silnice fakt není dělaná a hlavně ostatní s tím nepočítají. Za svojí chybu ale tito lidé platí zpravidla velmi draze. Jinak řidič auta, který má problém s tím, když jej předjede mašina, je na mokrej hadr přes čelo...PS: Sám jsem motorku nikdy nevlastnil, prakticky neřídil a ani po tom netoužím, ale lidi, kteří na ni jezdí mají můj respekt a v rámci možností mou ohleduplnost. Kdyby to bylo o cyklistech, měl bych těch připomínek víc
Ale zase cyklista vás maximálně rozčílí, kdežto fatálně chybující motorkář je skutečný problém...Takže suma sumárum: držet si svůj pruh tam, kde není vidět a nejezdit prasácky rychle (slyšel jsem i o povolených švech kombinézy, která pak řidiče málem stáhla z řidítek). Což ale platí obecně...