anonym napisał:
mít hodně peněz tak jdu do MB vito.
Reaguji sice se zpožděním, ale diskuse mě zaujala. Maje sám 3 děti a rozhodujíce se o 4. pochopitelně je otázka auta velikosti auta pro nás relevantní.
Na druhou stranu mi diskuse k velikosti auta připadá mírně úsměvná, protože sami jsme zatím plně spokojeni s oktávkou liftback 1. generace (pravda, značkové sedačky nemáme, ale vejdou se a děti - 5, 3, 1 - jsou v autě spokojené i na dlouhé cesty – a nevadí i 4kkm za týden). Známí (3 děti: 10, 8, 5) se naskládají i do felicie kombi a jestli něco obdivuji, tak je to, kolik věcí jsou do toho kufru schopni nacpat. Asi máme skromnější kritéria, předtím jsme měli ladu kombi ještě s bombou v kugru... Jediný, kdo si, stěžuje, je známý (192cm), že ho z felicie bolí záda a to se mu nedivím. Z oktávky by ho ale bolely taky.
Asi málokterého z autorů příspěvků napadne, že se 4člená rodina do oktávky vejde i na spaní. Přitom jsme to nedělali ze šetrnosti, ale proto, že na vrcholech alpských pasů ubytovny prostě nejsou. Pro mě (190cm) tam sice už s dětmi moc místa nezbylo (nejmenší spal v korbě od kočáru v předu), ale když pršelo, taky jsem se vešel. A děti - ty se po tom dodnes shání, ignorujíce, že v 5ti to fakt nejde... Proč to píšu? Osobně si považuji solidní širší kombík (Subaru legacy, VW passat, Mondeo, V70) za praktičtější auto pro 5ti člennou rodinu, než velká MPV. Na dlouhé cesty obzvlášť.
Proč reaguji na MB Viano? S uvažovaným upgradem na 4 děti mě hodně lákalo (vzhledem k výše uvedené zkušenosti a nomádím sklonům asi nepřekvapí, že zaměřeno bylo na MB Viano FUN se zvedací střechou a lůžkovou úpravou). Asi půl roku to byl favorit ve výběru, ale opakující se velmi negativní komentáře k němu od toho dokonale odradily – BTW, co na to místní experti na ojetiny??? I soukromě provedený průzkum mezi majiteli nebyl zrovna pozitivní. VW Multivan je strašně drahý a ani zde není zrovna bez negativních komentářů i když na tom je asi podstatně lépe. A nakonec spotřeba – oba vozy se pohybují v číslech, na které v současnosti (TDI – v reálu 5l/100km, fakt) nejsem zvyklý. Odpůrci těchhle „traktorových“ motorů asi nadskakují, ale motor rozhodně není tím, na co si u oktávky stěžuji.
Tři známé rodiny mají auta z rodiny C8, zde zmiňované (806, Fiata). Nikdo z nich si na ně nestěžuje a to ani na 10 let staré modely. Jedni nedávno vyměnili za Scénic (děti odrůstají a už tak často nejezdí) a – byť nový - komfortem to je krok zpět. Bohužel, zatímco starší modely trojčat byly plnohodnotně 8místné, nové se zakulatily a už jsou komfortně spíš 7místné. Holt daň za hvězdičky.
Takže náš současný tip – ford galaxy, nová varianta. Ročníky 2006 z dovozu už začínají být přijatelné. S trojčaty je stejně velký a je to auto podstatně modernější a jezdí se s ním o dost lépe. S tím někdo zkušenosti máte?
P.P.