MirekS napisał:
Myslím, že výrobce na tomto motoru moc nezapracoval, ta spotřeba oleje je dost hrozná u 50% aut, která mají přes 100t km. /motory X16XEL / Pro bližší zkušenosti na www.opelclubrenbau.cz.
Ahoj, asi jsem měl šťastnou ruku, ale vlastním Astru G 1.6 16 V, r.v. 1999, dosud najeto 107.000 km. Dolévám cca 1l oleje mezi výměnami (15.000), takže pohoda. Za celých těch 8 roků jsem na autě měnil (kromě oleje, filtrů, 1xbrzd, 1x rozvodů, 1x aku a páru čepů) pouze ventilátor topení, jinak zcela bez problémů a maximální spokojenost !!! Rodiče mají Focus TDCI a musím říci, že každé auto má něco do sebe. Focus o trošičku lepší jízdní vlastnosti a řazení, vyšší posaz (=lepší výhled), ale hnusný zvuk dveří, neuspořádaná palubní deska, pomatené ovládání stěračů a otevírání kufru / palivové nádrže; Astra má lépe využitelný kufr s plnohodnotnou rezervou, lépší uspořádání palub. desky (centrální displej se všemi údaji, u mě i se skvělým kontrolním systémem), celkově lepší ergonomie ovladačů a lepší sedadla.
Pokuď člověk narazí na zachovalý kus, nebál bych se ani jednoho vozu - oba představovaly v době vzniku absolutní špičku a ani dnes se nemusí za nic stydět. Já osobně jsem s Astrou spokojen opravdu maximálně !