mikes napisał:
Otazka znela zda je nebo neni CO2 zdravotne nezavadny - psal jste že vubec ne, coz je nesmysl. O kolik je nebezpecnejsi HC, NOx a prach je vec jina, kterou nedokazu posoudit, predpokladam ze vy v tom mate jasno na zaklade nejake kvalitni studie?! Muzu ji taky videt? :o)
Já v tom mám jasno na základě vzdělání. CO2 je nedýchatelný, bezbarvý plyn kyselé chuti bez zápachu, jeho zvýšené koncentrace mouhou klidně obtíže způsobovat - tak dalece jeho vliv na zdraví a psychiku neznám, ale popisovaný proces je určitě dlouhodobý a změna prostředí povede k rychlé nápravě (ale to jsou moje domněnky). Ale není jedovatý a není karcinogenní a neusazuje se v plicích, jako třeba zmíněný karcinogenní uhlovodíkový prach. Bohužel uvolňovat energii spalováním bez přítomnosti CO2 globálně nelze, ale ostatní složky se postupně eliminovat dají. Bohužel jako energetik neznám detailní vliv jednotlivých složek spalin na organismus, ale mám jasno o složení spalin, které by se v ideálním případě měly skládat nejlépe z vodní páry, oxidu uhličitého a dusíku, který se hoření teoreticky neúčastní. NOx, SOx, HC, CO, prach (popílek, saze) jsou nežádoucí produkty buď nedokonalého spalování (CO, HC, saze, prach) nebo příliš vysoké teploty hoření (NOx) nebo nekvalitního paliva (SOx). Nejsou rozhodně inertní a vystavení jejich působení vyvolává zdravotní obtíže relativně rychle v porovnání s CO2 a H2O. Není mi pořád jasné, na čem se tady snažíš točit a kam se snažíš debatu dostat. Boj Dieselu s Ottem s ohledem na čistotu spalin nemůže Diesel nikdy vyhrát. Jen když se zaměřím na CO, kterého má Ottův motor sice 2x více, tak se ho lze teoreticky zbavit dalším hořením třeba v katalyzátoru, ovšem s ostatními složkami se prakticky nedá rozumně udělat nic. Navíc samotný proces spalování nám taky háže klacky pod nohy. Bohatá směs, nižší teplota spalování, netvoří se NOx, ale zase stoupá podukce Co a HC, chudá směs, koncentrace HC a CO jsou malé, zato je vysoká teplota hoření a vznikají NOx. Žádné studie na toto téma jsem nečetl. Pokud se mnou někdo nesouhlasí, tak očekávám adekvátní argumentaci - netvrdím, že se někde nepletu, ale musí mi někdo dokázat opak.