rohYpnol napisał:
Jenže on samotný fakt, že auto má (bi)xenony nezaručí, že světlomety mají kvalitní osvit. I xenony mohou svítit mizerně. I H7 naopak mohou svítit dobře. Naopak to donald myslí dobře. Ono by mnohdy stačilo, aby co na autě musí být, fungovalo dobře (světla, stěrače, blinkry ...). K čemu bude NAPŘ. automatické spouštění stěrače, který bude mít mizernou účinnost??? Co se týká světel, už dlouho jsem neviděl žádný test a docela by mě to zajímalo. V testech na netu o osvětlení většinou bohužel není ani...
.. sviti špatně jen ve velmi výjimečných případech, hlavně když je "made in doma po večerech" ("orig." dopadnou v testech špatně jen zcela mimořádně). Jsem trošičku "z ruky", ale nedávno jsem četla test světlometů v německém AutoTip
a krom jednoho modelu s xenony ostatní byly JEDNOZNAČNĚ výkonnější než "standard" halogeny (nejlépe myslím dopadly bixenony bmw X6, trochu překvapením bylo, že xenony v Audi R8 svítily LÉPE, než LED světla v témže voze - za příplatek 100.000 kč).
Vhodné je samozřejmě si světla občas nechat zkontrolovat, ale xenony jsou "z principu" daleko "lepší/výkonnější" a opravdu s nimi není problém udělat "z noci den" (teď konkrétně mluvím i o "levném" C5 bixenon a zapnutých dálkových světlech - což už není žádný "luxus" - jeden známý si právě kupuje ojetou 2.2 HDi Exclusive, která s bixenony v sérii stojí 200 t. kč - snad ne "masové" auto, ale "dostupné" již určitě).
Ano souhlasím, že některé funkce jsou u vozu občas "zbytečné", ale není nic snazšího než je nepoužívat (stejně jako můj příspěvek přeskočit, když s ním někdo TAKový problém má), ale zrovna s těmi "autostěrači" mám poměrně dobré zkušenosti, zvládají vše (při nenadálém "ostříknutí" okna setřou daleko rychleji, než bych to stihla já, resp. stírají už ve chvíli kdy mi to terpve "dojde", že na nás odkudsi "vychrstla" voda), snad jen "mžení" jim "nejde", takové to pár kapek občas nepravidelně - to jim nevyhovuje, jinak od normálního deštíku, přes liják po průtrž mračen vše - hračka, pohoda, spokojenost.
Testy osvětlení se v německých magazínech dělají víceméně pravidelně a výsledky jsou občas zajímavé, ostatně jako nyní naposledy ten "výbuch" u Audi R8 a LED světel (jako denní potkávací a zadní světla LED určitě ANO, jako náhrada hlavních předních - zatím věru NE). Jinak můj "soukromý" test kdy jsem po "zvyku" jezdit v noci s xenony jela vozem s H7 jen potvrzuje tabulky a grafy "dosvitu" - na lepší se zvyká "tak snadno", s halogeny jsem "neviděla" (skoro doslova) nic (a to na dálkové noční jízdy používám brýle pro "noční" vidění TAG Heur Night Vision).