Wtorek 06.02.2007 09:24,
Volvo S 40 1.8
Mám už 3 roky S 40 1.8 (90kW), r.v. 2000, koupil jsem ji se 109 000 km, teď mám přes 170 000 km. Souhlasím s tím, že motor je maximálně spolehlivý v každém počasí, zatím jsem akorát měnil olej a při 150 000 km rozvody, teď na jaře půjdou ven svíčky, vzduchovy filtr a poslední díl výfuku (je vyrezlý zevnitř). Auto je dost těžké, takže dost to baští (po Praze klidně 11 - 12 l), na dálnicích kolem 9 l/100 km (když jedu tak 150 - 160 km). Co jinak - fantastické sedačky, docela dobré rádio (a překvapivě ještě původní elektrická anténa), od 3 800 otáček uvnitř docela kravál (mám ještě Mercedes C a je, pokud jde o hluk, úplně jinde). Jinak - elektronika v pohodě, akorát prkotiny, ale některé z nich si člověk doma nespraví, neb chybí díly - často odcházejí žárovky světel, odešly mi obě levá poziční světélka, osvětlení rádia a kus osvětlení středového panelu (to sice dokážu rozebrat, ale nevím, kde sehnat diody). Odešel mi taky motorek na stěrači jednoho světla. To jsou ale závady, se kterýma se dá žít a jezdit. Co dál - lak nic moc, je tam spousta odloupnutí od kamínků, velmi lehounce to rezaví u zadního okna (ale spíš díky "kvalitní" práci v Auto Hase) - opraveno Hamerritem, drží to. Jinak samá pozitiva (obrovský kufr a sklápěcí sedačky vzadu s rovnou plochou), vzadu trošku méně místa (ale to je MB C, a BWM 3 taky). Podvozek není naladěný na české cesty, takže nemá rád výmoly, příčné nerovnosti (to jsou rány jak z děla), dlažební kostky (Letná u Sparty, to je celoživotní zážitek) atd., v Německu - na rovné cestě - výborně drží. Pokud hledáte pohodlný a spolehlivý držák, žádného sprintera, tak můžu vřele doporučit. Jsem fakt spokojený (předtím jsem měl Hondu a ta byla taky fajn, ale Volvo je festovnější a poctivější).
reagować