Ahoj,
přicházím s prosbou o radu.
![](//img.tipcars.com/ikona/_view/forum/smajlici/smiley_cool.gif)
Koupili jsme si před měsícem ojeté auto Volkswagen touareg - ve stavu odpovídajícím počtu najetých km a stáří. Při prodeji nám bylo sděleno, že automobil nepotřebuje žádné investice.
První týden jsme nechali vyměnit termostat, jelikož netopilo jak se mělo - nic extra, něco s čím se dá počítat, že člověk investuje do ojetého vozu.
Po diagnostice nám bylo řečeno, že vynechává 5. válec - v nastartovaném autě to jde cítit - "cukne" to, ale ne při každé jízdě (někdy je to OK jindy ne).
![](//img.tipcars.com/ikona/_view/forum/smajlici/smiley_surprised.gif)
To nás ještě neděsilo, až do doby, kdy cca po týdnu začaly problémy se startováním vozu. Po delším stáním nastartovalo až po několikátém pokusu, a museli jsme držet klíč v pozici na startování delší dobu, než je zvykem - auto má automaticky startovat jen při pootočení.
![](//img.tipcars.com/ikona/_view/forum/smajlici/smiley_rolleyes.gif)
V servise přes diagnostiku nepřišli na žádnou závadu, volali jsme prodejci auta, který po domluvě s jeho automechanikem nám sdělil následující. Může se jednat o žhaviče (co se týče startování), což je investice 300 Kč za jeden ks (plus práce). Řekl, že toho může být více, ale je třeba zkontrolovat v servise (včetně závady na pátém válci).
![](//img.tipcars.com/ikona/_view/forum/smajlici/smiley_question.gif)
A teď k jádru problému. Pokud takovéto problémy s autem začaly do měsíce od jeho koupě, je zodpovědný za řešení těchto "závad" prodejce či my jako kupující? Máme investovat do servisu, aby nám vlastně řekli, co s autem je nebo se máme dožadovat prodejce po provedení servisu na autě i kdyby se jednalo o žhaviče pro startování (bylo mi řečeno, že se jedná o provozní opotřebení, za které neodpovídá.. i tak mi to přijde po necelých dvou týdnech od koupě dost brzy na projevení).
Je to naše první ojeté auto, proto nevím, jaké práva mi vyplývají z takovéto situace. Proto prosím o radu :)
Moc děkuji všem za jejich přispěvky.