nepřihlášený uživatel napisał:
Dobrý den,naskytl se mi problém s autem. Mám VW Golf Plus 1.9 TDi, 77KW. Auto jsem loni kupovala s dnes už bývalým přítelem kvůli dětem. Asi před 14 dny začalo vydávat zvláštní zvuky, tak jsem s ním zajela do servisu a tam jsem se dozvěděla nemilou zprávu, je potřeba vyměnit spojku a setrvačník. Cena v servisu je 25 000,- a mimo servis 15 000,- (vlastní díly a práce známého). Naskýtá se mi proto otázka, zda toto auto opravit nebo prodat a koupit si do města menší auto s benzínovým motorem. (najedu asi 20km denně). Roční pojistka mě vyjde na 11 000,- (bez havarijního pojištění), také mě čeká nákup zimních pneumatik již na tuto zimu. Můžete mi prosím poradit? Mnohokrát Vám děkuji.
Zaznělo to mnohokrát. Auto, které zjevně není v pořádku nikdo nekoupí. To by muselo být hodně pod cenou. Všichni chtějí koupit a jezdit. Čili zkuste najít nějaký servis, kde Vám to opraví z mainstreamových dílů a pokud máte opravdu hluboko do kapsy, tak se pokuste nechat 2-hm. setrvačník nahradit jednoduchým a máte pokoj do konce provozu. Auto pryč nedávejte, v této fázi na tom nevyděláte a výměna kus za kus nese rizika, že budete zabíjet mouchy při uvádění do provozu jiné ojetiny. Zde víte na čem jste a teď je to setrvačník. Ano v budoucnu se může zase něco přinatrefit, ale to i s jinou ojetinou. Gumy budete potřebovat na každé auto, pojistka je tedy krvavá, to bych asi našel někoho, kdo to umí za méně.
Nechali jste se zlákat na nízkou spotřebu nafťáku, ale na těchto krátkých trasách se až tolik toto pozitivum neprojeví, ale projeví se všechna negativa. Příště, až vůz doslouží (pokud nezrezaví hlavní nosné části nebo karoserie, tak všechno ostatní bude vždy levnější opravit), zvažte lépe motorizaci pro Vaše účely.