Ahoj diesly ve tvé cenové relaci jsou vraky, je to past, ze které lze vylézt většinou jen odvozem do šrotu
Takže benzín.
- U koncernových aut raději 1.4 než 1.6 - ta při větším nájezdu zpravidla papá olej a moc ji chutná.
- Obecně se vyhni Oplům, v benzínu papají olej všechny, až na atmosfériskou 1.8 16v, ale nevím jestli ji seženeš, tak levně v Astře
- Focus 1.4/1.6 v ben. je dobré auto, ale rezne a to hodně, takže jedině, že narazíš na velmi zachovalý kousek, ale budeš spokojený jinak
Co bych vybral já(vlastně jsem něco podobného potřeboval před par léty, akorát ne jako student
)
- Peugeot 206 1.1/1.4 v benzínu - levné díly, spolehlivý motor, jednoduchá konstrukce, spousta dílů na vrakovišti, ALE také velmi komofrtní a stále docela hezké auto, navíc seženeš s klimatizací, ABS i airbagy, což je fajn!
- Renault Megane I 1.4/1.6 poslední rok výroby 2003 - podle mě nejlepší auto ve tvé cenové relaci, velmi dobrá antikorzoní ochrana, fajn motor i sedadla, seženeš výbavu ABS, 4xairbag a klimu, co víc si přát. Megane I není složitý, náhr. díly stačí z druhovýroby, opravit jej umí i průměrný autoservis(pokud tam není úplné matlo
)
ALE počítej i tak s nějakými investicemi, jsou to stařičká auta a ne všichni majitelé se o ně dobře starali. Určitě vyměnit olej, filtry, nejlépe svíčky i rozvody s pumpou. Tak jsem to udělal já a auto se mi za to odměnilo, že nikdy nezlobilo. Navíc to mělo vliv pak i u prodeje, měl jsem ke všemu faktruy schované a další majitel viděl, že až na drobnosti je to auto bez investic...