Juraj napisał:
Zdravím, potřeboval bych pomoct s rozhodnutím ohledně prvního auta sloužícího ve městě a okolí, s výjezdy na občasné výlety až v 5.ti lidech - tudíž s průměrným kufrem. A co nejmenšími provozními i servisními náklady. Nejdříve jsem přemýšlel nad 1. nebo 2. generací Octavie s karoserií liftback, ale poté mi někdo poradil dvojkového Focuse a klidně hatchbackOtázka(y) tedy zní co je tedy lepší? A v čem jsou klady a zápory obou modelů? A co cestující na zadním sedadle? Nebo snad radši zvolit úplně jiný automobil?Předem díky za odpovědi
Ahoj, Octávie I je za horizontem, jak podvozkem, místem vzadu, tak výbavou. Ve vašem výběru bych nechal Octávii II 1.6 MPI, Focus II 1.6 Duratec, možná bych přidal VW Golf 1.6 MPI ale klidně i Peugeot 308 1.6 první generace.. Všechna jmenovaná auta nejsou špatná, zatímco koncernová a Frantík jsou více laděná na komfort, Focus je plnokreník a víceprvková náprava dokáže eliminovat i velké díry v zatáčce a neuskočí ani o centimetr, navíc má asi nejživější motor, který táhne nádherně lineárně od spodu a graduje kolem 7000 otáček, je radost jej řídit.
Spolehlivostí vede Focus a Golf. v závěsu je Oct II a pak 308, ale žádná tragédie se nekoná ani tam. Náhradní díly už sežeš z druhovýroby v přijatelné ceně pro všechny značky (až na Korejce
)
Důležitý je spíše stav vozu, než přesně značka, držím palec při nákupu!
Možná to shrnu na konec
1. Ford Focus II 1.6 Duratec, nejlépe facelift - spolehlivý, nejlepší podvozek, který je navíc nadprůmerně odolný. Řízení je tužší než v koncernových autech, ale přesné na mm. Řazení je na špici jako u Golfu, spojka je trochu tužší. Sedadla jsou pohodlná, v dané věkové kategorii velmi povedený interiér. Pro mě má Focus výhodu, že je celý vyšší než Golf, takže se mi lépe nasedá a vysedá a cítím se bezpečněji a pak je tu hlavní trumf a to je cena/výbava - tam koncernová auta jsou přestřelená cenově a tak Focus je etalon a v bazarech se moc neohřeje. Není problém sehnat vůž s ESP, 6xaribag, automat.klimatizace + lepší sedadla, natáčení xenonů atd...
2. VW Golf 1.6 MPI - das auto, velmi dobrá sedadla a interiér, podvozek šlape po krku Focusu, ale je více laděn na komfort. Golf je lépe odhlučněný než Focus. Řazení, řízení, spojka na špici, jdou lehce ale přesně. Perfektní antikorozní ochrana. Nevýhoda = Golf je předražený a často se zoufalou výbavou - často chybí ESP, 6xaribag atd.
3. Škoda Octávie II 1.6 MPI - komfortní vůz, trochu hůře odhlučněn než Golf. Oct II je ale předražená a často s malou výbavou jako Golf. Ve výbavě nejvíce chybí ESP a 6x airbag. Téměř nenarazíte také na automatickou klimatizaci
O II se často krade, takže určitě havarijní pojištění mít po ruce
4. Peugeot 308 1.6 - 1.generace - bohužel nemám zkušenosti s tímto vozem, doma mám jen 206
Z Peugeot fora jsem jen vyčetl, že problémy s elektroinstalací jako měla 307, už nejsou, výhoda je možná cena a výbava. Antikorozní ochrana je na dobré úrovni.