cytat:
reakce na: DannyV, 08.03.2021 13:31 (Dobrý den,v létě 2021 se chyst ...)
Ahoj, uff těžká volba
![](//img.tipcars.com/ikona/_view/forum/smajlici/smiley_smile.gif)
Chybu neuděláš žádným vozem, ikdyž Fábie není moc vůz na dálnice, natož na dlouhé cestování po Evropě. Před faceliftem trpěla korozí pátých dveří, pokud neměla LED podsvíceni SPZ a aušusový kompresor klimatizace SANDEN také klidu nepřídá na cestě k moři
Proto bych vybíral mezi Aurisem, Civicem, Octávii, Leonem a hlavně Golfem.
Auris 1.6 VVT a Civic 1.8 VTEC jsou neprůstřelné motorizace slibující předlouhou životnost, jen je dobré si vozy projet na dálnici, pro představu zvukové kulisy a také si ověřit, že nevadí specifický typ interiéru. Za mě Civic hatchback má výhodu velkého kufru přes 430l, což zvládne i neplánovaný přírustek do rodiny
Mě Civic připadá i lépe odhlučněný od kol, než Auris, ale raději si vůz projeď, můžu se mýlit.
Co se týká kombíku, pokud vám nevadí s ním jezdit ve městě a lze vždy kam zaparkovat, nic univezálnějšího není. V kombíku jde i přespat a pokud si časem pořídíte chatu, zahrádku nebo začnete stavět, je to "převozník" k nezaplacení. Auris, Octávie nebo Golf, či Leon v kombíku - je to jedno, za mě Auris kombík vede spolehlivostí motoru, Golf zase komfortem a interiérem včetně příjemných sedadel, navíc motory 1.2 TSI EA211 jsou také spolehlivé a na dálnici nemají problém s hlučností a spotřebou.
Parkovací senzory i kameru lze najít v každé značce, případně lze doinstalovat, takže rozhodoval bych se spíše podle stavu vozu a hledal mladou ojetinu přímo u dealerů.
Ještě mě napadlo. Pokud přece jenom hledáš kompromis menší ale praktický vůz Škoda, možná bych hledal Š. Rapid, ať už Spaceback s pěkným 400l kufrem nebo Liftback s paradáním 550l kufrem. Rapid má své bolístky, ale jako celek funguje dobře a díky motoru 1.2 TSI si poradí i cestou do zahraničí s přiznivou spotřebou. Rapid je už trochu dospělejší, než Fábie, může za to větší rozvor kol a vzadu i rochod kol, zejmána místo vzadu je o třídu lepší, nepůsobí tak stísněně jako Fábie. Lepší stabilita vozu není planá teorie, stačí silný boční vítr na dálnici, sníh nebo i prudký liják a je poznat jak je "na tom podvozek"
Tož držím palec!