hedge napisał:
Jednu dobu jsem měl možnost občas řídit alteu, ale s 2.0 TDi. Doma máme ibizu 2001 (1.0i, 5 dveří), tak mne lákalo vyzkoušet si něco většího, nadto s tolik opěvovaným tdi pohonem. Altea mi přišla jako velice komfortní přibližovadlo s dobrým motorem. Sice má svá "špecifiká" na palubní desce, ale celkově se mi to auto moc líbilo. Je velké, pohodlné, a s 2.0 turbonaftou rychlé a jisté. 2 dospělí a 2 děti se vejdou velice pohodlně, na stěrače schované ve sloupcích se také dá zvyknout a interiér mi p...
Altea je jako MPV nepoužitelná - má malý kufr a mizernou variabilitu interiéru. velikost kufru řeší jen porovedení XL, ale mizerná variabilita zůstala i tam. Podvozek je na rodinnou jízdu, nebo ve srovnání s pravým MPV, tvrdý až hrůza - prostě VW se nezapře. Motory jsou hlučné, a to všechny bez výjimky (problém je spíše v odhliučnění než v motorech) - benzínová 1,6 je navíc beznadějně slabá. Stěrače v A sloupcích jsou jen pro design - výhled ven jejich kryty jednoznačně zhoršují, navíc při sněžení se do krytů zamačkává setřený sníh a dělá mírně řečeno neplechu. Tvrdé plasty na palubní desce mi nevadí, bohužel se velice snadno dají pošrábat.
Dle mého je altea spíše crossover než MPV a tak spojuje prostorný interiér (z MPV) s omezenou variabilitou "obyčejného hatchbacku". Její nevýhody alespoň pro mne převažují nad výhodami.
PS: filtr pevných částic se tu řeší neustále, zkuste si k této problematice něco přečíst a zjistíte, že to není zdaleka tak "horké" téma.