Wtorek 21.05.2013 11:30,
univerzální vůz do 170 tisíc
Dobrý den, chtěl bych poradit při koupi ojetiny. Hranici rozpočtu mám kolem 165 tisíc, roční nájezd kolem 20 tisíc kilometrů (převážně dálnice a město). Po předešlých zkušenostech s benzinovými vozy bych preferoval spíše diesel. S motorem Z-tec 1,6 16V jsem jezdil se spotřebou kolem 9 l/100km, s Daewoo Kalos 1,4 16V mám trvale 8,5 l/100km, u obou automobilů se navíc časem vyskytly vady motorů, které se dlouhodobě nedaří řešit - problémy za studena, za vlhka a pod. Mám tedy pocit, že případnému servisu se nevyhnu jak s benzinem, tak s dieselem. Opravdu škodí dieselovému motoru krátké trasy výrazně více než benzinovému (do práce jezdím cca 25 km po dálnici)?
Vůz by měl být trochu větší, tedy alespoň nižší střední třída, spolehlivý s pohodlnými sedadly i pro delší cesty (plánuji delší výlety i za hranice). Rovněž bych se nebál silnější motorizace. Mými favority jsou zatím Ford Focus 2,0 TDCi, Peugeot 407 2,0 HDI, Volvo V50 1.6 D, případně VW Passat 1,9 TDi. Na který z uvedených automobilů bych se měl zaměřit nebo raději doporučíte zvolit něco uplně jiného? Jde mi především o spotřebu, spolehlivost a radost z jízdy.
reagować