Dobrý den,
chystám se obměnit vozový park v rodině. Dosud mám zkušenosti pouze s atmosférickými benzíny a vyhlídnuté vozy mají benzínové motory s turbem - jde o Volvo/Ford 2,5T 5V nebo Subaru 2,5T 4V - oba co tak vím jsou velmi spolehlivé, ale samozřejmě člověk neví co mají ve voze za sebou...
Několik lidí z okolí mi doporučovalo, když takový starší výkonnější turbo benzín, ať před koupí určitě nechám ověřit kompresi na válcích, zda není motor před KO.
Z toho vychází můj dotaz - řešil někdo podobné ověření funkčnosti motoru při koupi ojetiny? Jak ze soukromníkem tak s bazary?
Například vzít mechanika, odstrojit a změřit, nebo zajet do blízkého servisu a nechat změřit? Či po domluvě s prodávajícím, když je daleko (nebo jednáte s někým ze zahraničí), aby udělal v servise kontrolu, poslal fakturu a zprávu a vy poté přijedete pro vůz?
Nerad bych se spálil a řešit kontrolu až po koupi a potom se handrkovat s bývalým majitelem, že je motor před KO je špatné řešení...
Díky za všechny postřehy a zkušenosti, pokud někdo tímto procházel a takto ověřoval turbomotor...
Martin