nepřihlášený uživatel napisał:
Zdravím, chtěla bych poradit. Konečně jsem cosi (60.000,-kč) našetřila a ráda bych si vybrala své první auto. Vím, jaký design se mi líbí, potíž je v tom, že to je asi tak jediné co vím. Budu jezdit denně, ale krátké vzdálenosti a to navíc s mezi zastávkou ve školce. Takže zřejmě benzín? Nechci 3dvéř, kvůli dětským autosedačkám. Na prvním místě bude bezpečnost. Líbil by se mi Ford mondeo, ale přítel je proti hlavně u motoru TDCi, ale už neřekne proč. (Ta cena je tam ale fakt podezřele nízká)No prostě.. Jaké auto by jste doporučili prosím? Děkuji
Jako v podobném dotazu Vás odkáži na okno hledat, kde po zadání Ford Mondeo naleznete i to, co Vás nezajímá.
Na krátké trasy se nehodí jakýkoliv diesel kvůli trvalému provozu studeného motoru a většímu opotřebení, případně zanášení karbonem. TDCi má špatnou pověst, kvůli bídné kvalitě naší nafty, která u prvních ročníků dostaečně nemazala čerpadlo, jehož kovové špóny později zničily vstřikovače. Další věcí je velký přetlak těchto motorů na trhu, což drží cenu nízko. Jde jen o to, jaká míra rizika je pro Vás přijatelná, neboť jediná oprava Vás může rázem připravit o vše, co jste našetřila úsporou na palivu. Jen diagnostika v odborném servisu (jinde ani vysokotlaký systém vstřikování nedoporučuji servisovat) přijde na "hezké" peníze.
Pokud chcete bezpečnost, tak něco francouzského, ale za 60 tisíc bych se zdráhal něco koupit. Ještě tak Citroen Xsara s 1.4-kou by Vám udělal dobrou službu. Navhuji Opel Astra G buď 5-ti dvéřový hatchback nebo kombi s motorem 1.4 16V, který na krátké trasy s mezizastávkami bude vhodný.