matej.matys.71FB napisał:
Dobré ráno ve spolek Prosim vás poradil by mi někdo korektní postup jak postupovat v následující věci?Jedná se o tohle.Před nějakou dobou jsem od pána Koupil Fiat Punto I za 16000 kč jako plně pojízdné funkční,bez závad a každý den v provozu.Vůz jsem krátce tedy projel vyzkoušel zaplatil přepsal odjel...Bohužel domů jsem to měl 180 km a při 170 jsem se zastavil u krajnice. V punto se stratila voda a motor jelikož nemá teploměr ale kontrolku která svítí až je pozdě najednou motor zakuckla a vyvalily se oblaka dýmu a konečná. řikám si no tak to těžko kdyby byl motor OK tohle se těžko stane.Volám prodávajicimu a ten koktavě dělá překvapeného ,že to nechápe. Ujistil mne že se žádné odpovědnosti nezříká ,že mám auto do servisu odtáhnout a že opravu z velké části zaplatí cituji: výměnu motoru nebo co.,, Tak jsem učinil. Oprava vyšla na 9500 kč nebot hlava se musela dělat nová repas nepočítaje odtah. Pánovi jsem zaslal doporučený dopis s výtkou závady jejím popisem (na prach schnile potrubi k pumpě děravě mi nezrezlo po cestě.. Dál ofocený účet s požadavkem na 50% účast tj 5000 kč. Pán odepsal,že mi zaplatil přepis 800 a že tímto je celá věc pro něj uzavřená a v podstatě se mi vysmal do tváře.1) byli jsme ústně dohodnutí na odtahu a opravě ( mohl jsme požadovat at vše zařídí on)pán přislibil tedka se cuká3) hovory mam nahrány všechny a pán řekl že klidně.4) pan nevěděl kudy kam tk mi v jednom hovoru řekl,že mě zažaluje za podvod,že se snažím o okrást p penízeje prosím vás nějaka možnost jak tuto částku vymáhat soudně ??? je mi jasné,že neuhraju soud o skryté vadě nebot nemám odborný posudek,avšak v servisu prohlásili že určitě musel dolévat vodu.Popř kde bych měl zajít tedka když jsem splnil první krok OFICIALNI UPOMÍNKA NA ČÁSTKU S DANOU SPLATNOSTÍ DO 20.7. S DODEJKOU Převzano.Jak se může odvíjet částka při soudním vymáhání?Postačí tvrdit např i nahrávkou hovoru potvrdit,že pán skutečně přislibil část peněz.Jde mi o pricip kdyby mi je naznakem řekl že si není jistý že dojedu držim pyskpán však tvrdil,že vozidlo je V PERFEKTNIM STAVU a posleze ŽE OPRAVUD ZAPLATÍ !nápady???? :(
Hůl na tebe, ne radu. Myslíš, že když se ti poprvé odpovědi nelíbily, teď dostaneš lepší? Cos čekal, že když si koupíš 16-22 let staré auto za cca 5 % původní hodnoty, že tam bude všecko jako u funglovky? Zákon jasně říká, že vadou není to, co lze přisuzovat míře obvyklé používání nebo opotřebení. U tak starého auta je tak vlastně cokoliv v normě.
Posílat upomínku nemá smysl. Není k tomu důvod - jak už tu několikrát padlo, nelze vymáhat částku za opravu, pokud původní majitel opravu neschválil/nezajistil. V okamžiku, kdy sis opravu zjednal svéhlavě, je to tvůj problém. Pokud teď po původním vlastníkovi budeš vymáhat nějaké peníze, dej si pozor, ať nakonec nedá k soudu pro podvod on tebe - teoreticky jsi totiž možná opravil něco, co opravu nepotřebovalo, a teď to chceš zaplatit.
Dále je nutné si uvědomit, že skrytá vada je taková, kterou prohlídkou a zkušební jízdou nelze zjistit. Děravou hadici či chladič i úbytek vody zjistit lze. A v neposlední řadě nemůžeš u soudu použít jako důkaz audiozáznam, s jehož pořízením druhá strana výslovně nesouhlasila (asi ses prodávajícího neptal, jestli si to můžeš nahrát)
A jedna dobrá rada na závěr: náhrada soudních výloh vítězné straně nepřísluší automaticky, ale rozhodnutím soudu. Takže by se ti mohlo dost dobře stát, že sice vysoudíš 5 000 na chlapíkovi (ale dost o tom pochybuji, IMHO nejsi v právu), ale zaplatíš soudní poplatky, výdaje, znalce a právníka a v klidu do toho tak 20-30 zahučí z tvého. A to se vyplatí!
Místo pitomých dotazů si stačí přečíst, co už na netu je (zejména bod 2) přímo od právníka: http://bit.ly/1HRYRxM