matej.matys.71FB napisał:
Dobrý den ve spolek Dovoluji si vás požádat o pár seriozních rad či tipů jak postupovat.Koupil jsem starší ojetý vůz Punto Cabrio r.v 94 128 000 naje.auto jsem vyzkoušel u pána projíždkou po městě zdálo se v pohodě pán tvrdil,že je naprosto v pořádku ,a denně v provozu. Domluvili jsme se sepsali KS a já jel domů. po 178 km se mi z kapoty a výfuku vyvalil šilený dým auto zdechlo (nešlo už startovat) a já zůstal u krajnice 30 km od domova. Pánovi jsem volal a ten mi tvrdil,že je zklamaný z auta a že se v žadnem pípadě nezříká zodpovědnosti a že se bude podílet na oppravě apodobně. Auto bylo odtaženo za nemalé peníze a v servise naučtovali 9000 kč kompletní oprava hlavy (byla SKROUCENÁ 0,4 dále zcela zaseklý termostat mikropraskliny ve schnilé trubce k vodní pumpě. punto nemá teploměr jen červenou diodu a ta i dle mechanika svítí až je pozdě... :( takže pán nejspíš musel dolévat vodu což mi zatajil. jel jsem max 120 km v hod žadne terno. Fakturu jsem mu tedy zaslal ofocenou spolu s doklady zpět na pehlášení na mou osobu a dnes mi pán do telefonu řikal že mi mnou požadovaných 6000 kč z 9130k nezaplatí,a že pokud půjdu za pravnikem jde na pčr a zažaluje mě prý za podvod :D protože auto jsem uvařil vlastní vinou ( jedoucí auto s funkčním chlazením uvařit nejde pokud je olej a pumpa běži (rozvody i pupa nová)poradte prosím jak postupovat a zda mam realnou šanci požadovanou částku soudne získat. DěkujiP.s. nejsem žádná vysírka kdybych s autem dojel domů jezdil s tim týden řeknu ok muj problem muj provoz vozidla stare auto ..ale pokud mě někdo ubezpečí že auto je v pořádku do telefonu mě ujistí at vůz k opravě dám,že oprava bude proplacená (nahráno) a ted se seká..+ vyhrůžky žalobou .to asi není správné děkuji za každý názor.
obávám se že jste bez šance, auto ujelo skoro 200km a tedy vzniklá vada mohla být způsobená opotřebením či použitím. vy neprokážete že jste nejel jako prase a neuvařil to sám. skrytá vada kterou míníte např. zaseklý termostat už mohla být způsobená vaším provozem a u 21 let starého auta nelze předpokládat plně funkční stav všech komponent. pravděpodobně došlo k zavzdušnění systému, s tím nic neuděláte. důkazní břemeno pro případný soud je navíc zcela na vás, pochybuji že se vám chce vrazit peníze do znaleckého posudku, podávat žalobu a s autem do finálního rozsudku nejezdit. navíc pokud máte v kupní smlouvě ono obligátní ´´jak leží-běží-stojí´´ tak je to marné. fakt je že on vás žalovat za nic nemůže a pokud máte nahranou jeho nabídku na participaci na opravě (když pominu že bez jeho svolení k nahrávání je nahrávka právně neplatná) tak je z jeho strany minimálně nesolidní že slíbenou částku neuhradí. tedy-za uvedenou cenu byste měl z Polska kompletní motor i s přehozením