hmhm napisał:
Na změny, co mohou něco změnit čekáme všichni, nejvíce asi výrobci a prodejci. Tito už víceméně nemají kam klesat s cenou a projednávaná -avizovaná pomoc vlády by byla jistě vítána. Nicméně, je nutno pamatovat na to, že vše je pod taktovkou "trhu", nabídky a poptávky, což nikomu nezaručuje právo na "přežití". A já, jako " potencionální kupec automobilu", nekompromisní konkurenční boj beru jako přirozený a správný.
já věřím tomu,že trh může rozhýbat opatření,které se týká odpočtu DPH pro všechna vozidla.To beru.Ale totální nesmysl je tzv.šrotovací prémie.Přeci,když je na to někdo špatně,nemůže si koupit nové auto v řádu statisíců,tak nechápu,jak mu pomůže prémie např.25tis Kč oproti sešrotování jeho stávajícího vozu.Nehledě na to,že většina 10-ti letých aut má i dnes hodnotu vyšší než 25tis Kč,takže pro zákazníka je určitě lepší stávající vůz prodat,než jej sešrotovat.Jednak by prodejem měl urtžit více peněz a druhak by nemusel platit sešrotování,které bude taky určitě něco stát,takže z příspěvku mu zbyde míň.
Další věc je,že je to naprosto nesystémové řešení.Bude znamenat obrovský výdaj ze státního rozpočtu ve prospěch jednoho odvětví.To potom začnou podobné věci požadovat skláři,stavaři,prodejci elektroniky atd.. a já se jim ani nedivím.Stačí se podívat kdo v komisích,které toto hodnotí a řeší sedí-všechno jsou to lidé spjatí a závislí na automobilovém průmyslu.Těm nejde prvotně o to,aby se stát a lidé dostali z krize,nýbrž prvotně o to,aby se prodávalo co nejvíce aut,a to za každou cenu.Je totiž jasné,že výdaje,které by byly použity na tzn. šrotovné se musí vyndat odněkud jinud.V té komisi by měli sedět nezávislí ekonomové,bohužel tam není ani jeden.
Poslední věc:absolutně nelogické je chování jednotlivých ministerstev.Kalousek řekne v listopadu,že přemýšlí nad tím,že DPH si podnikatelé budou moci odečíst na všech typech aut.OK,v pořádku.Ale proč to prohlášení udělá půl roku předtím,než stoupí v planost,nehledě na to,že ještě není vůbec jisté jestli v platnost vstoupí.To samé se šrotovným-i když tam to vypadá,že je jasné,že žádné nebude-aspoň doufejme.Momentální efekt je takový,že ti lidé,kteří přemýšleli o nákupu nového auta vyčkávají co bude nebo nebude,co projde a neprojde,a prodeje nových aut tím dostali další ránu.Myslím,že to moudré určitě nebylo.